A kakaós laphoz
- 5 tojás
- 20 g negyedannyi (négyszeres erősségű) édesítő
- 50 g zsírszegény, cukrozatlan kakaópor
A krémhez
- 500 g túró
- 350 g natúrjoghurt
- 10 g negyedannyi édesítő
- 1 zacsi expressz zselatin fix
Elkészítés:
- A sütőt előmelegítem légkeveréssel 160 fokra, légkeverés nélkül 180-ra.
- A tepsit kibélelem sütőpapírral (úgy könnyebb, ha először margarinnal vékonyan kikenem a tepsit, aztán belerakom a sütőpapírt, mert így a margarin miatt nem fog csúszkálni a papír).
- A tojásokat kettéválasztom, és a fehérjét elkezdem robotgéppel habosítani. Amikor már kezd kemény habbá válni, beleöntöm az édesítőt, de a habverést nem hagyom abba. Mikor megkeményedett a hab, vagyis fejére állítva nem esik ki (ha kiesik szívás), akkor a sárgákat kezdem verni, amíg az egyben lévő sárgák folyékonyak nem lesznek (kb 2 perc).
- Ezután fakanállal óvatos, de határozott, nagy mozdulatokkal a fehérjehabba keverem először a sárgákat, aztán a kakaóport. A kakaóport több, kisebb részletben szórom bele.
- Már majdnem kész vagyunk, már csak be kell tenni a sütőbe, és 12-15 perc alatt készre sütni (vigyázz, ennél ne süsd tovább, mert könnyen megég).
- Végül kiveszem a sütőből a piskótát, és amíg hűl, elkészítem a krémet: a zselatin expressz kivételével az összes hozzávalót keverőtálba mérem, és botmixerrel átmegyek rajtuk, hogy szép sima krémet kapjak. Ezután fakanállal belekeverem a zselatin fixet és kész is vagyunk.
- Majdnem, mert most összeállítjuk a sütit: a kihűlt lapot kiborítom a tepsiből konyharuhával letakart konyhapultra, majd kettévágom. Mivel az egész egy lapos piskótalap, nyilván nem vízszintesen, hanem függőlegesen �
- A tepsi egyik felébe visszateszem a piskótalap felét (azértmert ilyenkor még nem hat a zselatin, csak másnapra, úgyhogy a krém még folyós, de ha a tepsi egyik felébe visszateszem a lapot, akkor legalább 3 oldalról meg van támasztva a krém..és no para: a krém azért nem folyik annyira, hogy a 4.-en meglógjon � ), rákanalazom és elegyengetem a tölteléket, ráteszem a másik piskótalapot, kicsit megnyomkodom, hogy ne maradjon levegő a rétegek között, lefedem az egészet alufóliával, és hűtőbe teszem, merthogy készen vagyunk!
Kb. 8 szelet lesz belőle.