Hozzávalók 1 gyümölcstorta formához (tudod, az a klasszik, hullámos szélű, alacsony peremű):
- 150 g margarin
- 30 g DiaWellness 1:4 cukorhelyettesítő
- 250 g túró
- 4 db tojás
- 30 g zabpehelyliszt (zabpelyhet daráld le mákdarálóban)
- 5 g szódabikarbóna (fél csomag sütőpor)
- 150 g mák
a gyümölcsszószhoz:
- 300 g fagyasztott gyümölcskeverék
- 90 g víz
- 20 g zabpehelyliszt
- 2 g édesítő
Elkészítés:
- A tojásokat kettéválasztom, a mákot megdarálom, a sütőt pedig előmelegítem légleveréssel 160 fokra (légkeverés nélkül alsó-felső sütéssel 180 fokra).
- A tojásfehérjéket elkezdem robotgéppel kihabosítani. Amikor elkezd hab formája lenni, habverés közben hozzáöntöm az édesítő felét, és addig verem így tovább, amíg kemény lesz a hab (vagyis ha fejre állítom a tálat, nem folyik ki belőle. Max csak a fejemre esik).
- A margarint és az édesítő másik felét a tojássárgákhoz keverem és robotgéppel jól összedolgozom. A legvégén a túrót is hozzáadom, és robotgéppel elkeverem a tojássárgás masszában.
- Fakanállal, óvatos, de gyors mozdulatokkal a tojássárgás masszához keverem a fehérjés masszát.
- Alaposan elkeverem egymással a mákot, a szódabikarbónát és a zabpehelylisztet, végül fakanállal, óvatos mozdulatokkal hozzákeverem a tojásmasszához.
- A gyümölcstortaformát kifújom olajsprayvel, vagy kikenem margarinnal, beleöntöm a sütimasszát, és 30 perc alatt megsütöm.
- A gyümölcsszósz hozzávalóit egy lábosba öntöm, és közepes lángon elkezdem melegíteni. Közben néha óvatosan átkeverem az egészet, de nem tolom túl a keverést, mert akkor nagyon összetörik a gyümölcs. Felforrás után még kb 2-3 percig alacsony lángon főzöm, aztán az egészet ráöntöm a mákos süti tetejére, evőkanállal pedig elegyengetem rajta.