AnyaFormában

AnyaFormában

Tejfölös eper - a tavasz slágere (cukormentes)

2020. április 20. - AnyaFormában

Egyszerű, mint a faék, senki nem gondolná, hogy milyen mennyei csemege ez! Kedvenc és egyetlen anyósomnál ettem először ilyet. Itt az eperszezon, ki ne hagyjátok! Végre egy desszert, ami bűntudat nélkül mehet vacsorára is :D

tejfolos_eper.JPG

Hozzávalók:

  • 500 g megtisztított, kis darabokra vágott eper
  • 400 g tejföl
  • 15-17 g Négyszeres erősségű édesítő (vagy 70 g porcukor)

 

Elkészítés:

A hozzávalókat összekeverem és behűtöm. Ha le tudjátok győzni az ösztöneiteket, és 1-2 órát pihentetitek a hűtőben, akkor még jobban összeérnek az ízek és még finomabb lesz ;)  

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://anyaformaban.blog.hu/api/trackback/id/tr2815625086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Labasmaz 2020.04.21. 09:47:31

A telfölön kívül fölösleges bármi mást tenni hozzá. Inkább felezd-negyedeld el az epreket, hogy az eperlé ízesítse a tejfölt is. Hidd el, nem fogsz csalódni.

A legnehezebb amúgy tényleg az az egészben, hogy hagyja állni az ember a hűtőben pár órát, ne azonnal falja fel kétpofára.... :-)

LúzerMan 2020.04.21. 09:48:29

Hamvas Béla már a múlt század közepén leírta a Jóisten uzsonnája c. rövid írásában, hogy az epret tejföllel kell enni.

A jóisten uzsonnája
Június a piros hónap. Mint ahogy a május a zöld és az augusztus az aranysárga. Júniusban nyílik a pipacs. Piros Pünkösd, amikor a Szent Szellem a földön piros lángnyelv alakjában megjelenik. A piros gyümölcs hónapja, cseresznye, meggy, eper, málna, ribizke. És amin nem lehet eléggé csodálkozni, ez nem a sóvár és megvadult piros. E gyümölcsökben semmi kihívó nincs, ellenkezőleg, valamennyi csupa nevetés. Derült és gyermekpiros ez, az év első termésének színe.

Júniusban kell enni. Az ember körülbelül fél kiló teljesen érett eperre számítson tizenkét-tizenöt deka porcukrot. Az általános vélemény, hogy a gyümölcsöt és a cukrot legjobb rétegesen elhelyezni és az epret kicsit megtörni, csak azért, mert így bővebb levet ereszt. Mikor ez elkészült, két deci tejfölt kell ráönteni. A mennyiség lehet valamivel több vagy kevesebb, ízlés szerint. A túlzástól tartózkodni kell. Sokan a tejszínt részesítik előnyben, de ezek az emberek az étel lényegét félreértik. A június nem az átható cukor, hanem a gyengéden friss és enyhén savas gyümölcs hónapja. A tejszín alkalmazása tévedés. Később, a hónap végén a szamócához már megengedhető, és vannak, akik a málnához, főként a tejberizshez készített friss málnakompóthoz nem hajlandók mást enni, mint tejszínt. Ez így helyes, de a tejszín az eperhez hibás ízlésre vall. A hibás ízlés hibás értékeléshez, ez pedig hibás életrendhez vezet, ezért ilyesmit kerülni kell.

Az elkészítés módja lehet, hogy az ember egy réteg epret, egy réteg cukrot és egy réteg tejfölt helyez el egymás fölött, és a gyümölcsöt éppen csak hogy egy kicsit megnyitja. Mások a gyümölcsöt épen hagyják, és a tejfölt a tetejére öntik, hadd szivárogjon le, oldja fel a cukrot és vonja ki az eper levét. Az edény fenekén rózsaszínű ital gyűlik össze, s a leghelyesebb, ha az ember, miután az epret megette, úgy ahogy van, nem kanállal eszi meg, hanem megissza. Ez az uzsonna tökéletes befejezése.

A bűnbeesett ember a tejfölös epret jégszekrénybe teszi és természetellenesen lehűti. Ez ellen a leghatározottabban tiltakozni kell. Bizonyos hőfokon alul a gyümölcs ízéből éppen úgy veszít, mint a bor. A helyes mérték a pincehőfok, vagy ami ugyanaz, az ember az edényt, tulajdonképpen az eszményi a cserépedény, a fém elvetendő, a kútba ereszti és néhány óráig ott tartja. Legjobb az epret délelőtt a friss reggeli szedésből, délelőtt tíz óra tájban elkészíteni és délután három-fél négyig hűvös helyen tartani. Mert a tejfölös eper elfogyasztásának klasszikus ideje, amikor a déli hőség már fölengedett és a levegő enyhülni kezd, vagyis fél négy. A Jóisten, amikor ebéd utáni szundikálásából felébred, az epret ilyenkor eszi uzsonnára. Odateszi az árnyékos teraszra, az asztal fölé a diófa hajlik, ott eszi meg kiskanállal, mielőtt ismét a szőlőbe megy. Mert aki nem tudná, a Jóisten a világon a legmagasabbrendű munkát végzi, vagyis szőlőműves. Uzsonna után megnyugodott gyomorral és kedéllyel a rafiát övébe dugja, a metszőollót zsebre teszi, a kapát megfogja és kimegy a tőkék közé, hogy a szabálytalan hónaljhajtásokat levagdossa, a lazult vesszőket megigazítsa, és ahol gyomot talál, azt kikapálja.

Tóninéni 2020.04.21. 10:23:43

@LúzerMan: Nos...igen. Ehhez nem lehet mit hozzá tenni. :)

Attilajukkaja 2020.04.21. 12:17:04

@Labasmaz:
"A telfölön kívül fölösleges bármi mást tenni hozzá"
+1

poppeszku 2020.04.21. 19:40:40

Vaníliás cukorral még ütősebb.
süti beállítások módosítása