Hozzávalók:
- 1 kg sertéscomb kockákra vágva
- 1 vöröshagyma
- kb 2 tk pirospaprika
- étolaj
- 4 sárgarépa
- 2 fehérrépa
- 4 szem krumpli
- fél zellergumó
- kb. fél kg vágott sárga hüvelyű zöldbab (én mirelitet használtam)
- 2 babérlevél
- őrölt bors
- őrölt kömény
- fél csomag kapor
- 1 leveskocka
- só
- 2-3 ek tejföl
Elkészítés:
- Kevés olajon az apróra vágott hagymát üvegesre párolom, majd hozzáadom a húst, amit fehéredésig párolok.
- Ekkor rászórom a pirospaprikát, jól elkeverem és felöntöm 1 l vízzel.
- Amíg a hús fő, megpucolom a zöldségeket és felszeletelem.
- Amikor a hús félpuha, kb bő fél óra főzés után a krumpli és a mirelit bab kivételével beleteszem a levesbe a zöldségeket és a fűszereket.
- Ekkor annyi vizet adok még hozzá, hogy jól ellepje a zöldségeket és a húst. Ne legyen sok a lé, a cél, hogy egy tartalmas levest főzzünk.
- Amikor már a zöldségek is kezdenek puhulni, beleteszem a kockára vágott krumplit és a jéghideg babot is. Közben folyamatosan kóstolunk, utóízesítünk.
- Ezután elérkeztünk végre ahhoz a pillanathoz, hogy minden puha. Jön az utolsó lépés: a tejfölt elkeverjük egy merőkanálnyi forró leveslével, majd az egészet beleöntjük a levesbe. Néhány rottyanás után kész is.