Hozzávalók kb. 4 adagra:
- 3 ek zsiradék
- 1 fej vöröshagyma apróra vágva
- só, bors, max 1 leveskocka
- 400 g forró víz
- 1 kg mirelit borsó
- virsli (90% fölötti hústartalom)
- 100 g tej (növényi tej is tökéletes: cukrozatlan mandulatej/kókusztej)
(A főzelékeket amikor csak lehet, saját magukkal sűrítsük, liszt hozzáadása nélkül.)
Elkészítés:
- A zsiradékon megfonnyasztom a hagymát, ráborítom a borsót, felöntöm a vízzel és a tejjel, befűszerezem és fedő alatt kb 5-10 perc alatt puhára, de nem szétaszottá, hanem roppanósra főzöm.
- Ekkor kiszedek az egészből 300-400 g borsót egy tálba (attól függ mennyit szedek ki, hogy milyen állaggal szeretem a főzeléket, ezt úgyis látod majd főzés közben), az edényben maradtakon pedig átmegyek botmixerrel és pürésítem az egészet.
- Visszaöntöm a borsót az edénybe, egyet rottyantok rajta, kóstolom, és ha stimmel az íze, elzárom alatta a gázt.